E-mail: info&street-workout.hu Street Workout & Calisthenics Magyarország 2008-2018

A Street Workout-ról bővebben


Bevezető

( megnevezések: street workout, ghetto workout, freestyle calisthenics, street fitness &)

A Street Workout hazánkban is egyre népszerűbb! Osszátok meg ismerőseitekkel ezt a mindenkinek elérhető edzésmódszert ! A Street Workout - Calisthenics világa - Edzeni akarok, bármikor, bárhol ! - van megoldás!

Modern nevén Street Workout, szabad (saját) testsúlyos edzés - extrém torna gyakorlatok, szabadtéri parkokban. (fizikai fitness) Egy nagyon előnyös, látványos, és teljesen ingyen elérhető edzésmódszer mindenki számára.

Az Egyesült Államokból kezdte meg hódítását. Lényegében a calisthenics alapjait használva, alakult ki egy letisztult "műfaj" ágazat, forma ami a: street workout. Az edzés során általában csak a saját testsúlyt használva történnek az edzések. Egy rendkívüli módon népszerű sportról / edzésről beszélünk, ami az egész világot meghódította! A népszerűsége a gyakorlatok szabadságában, a nagyszerű fizikum, erő felépítésében rejlik, egy bárhol elvégezhető edzést kínál a saját testsúlyunkkal, akár egyedül, akár csoportosan. 

A sport olyan gyakorlatokat vesz alapul, mint a fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás, &. Ezeket megszínesítve akrobatikus gyakorlatokkal, freestye "szabad stílusú" elemekkel - gyakorlatokká faragják a sportolók, és ez adja a varázsát tulajdonképpen. Főként az egészség és társaság kedvelők közössége. A sportból világbajnokságot is rendeznek, minden évben egyszer, amiből kis hazánk már elért dobogós helyezést is. Emellett világkupa sorozatokra is sor kerül minden évben több helyszínen. Az egész világon elismert versenysporttá, életmóddá nőtte ki magát!

A sport hazai fejlődése köszöhető az ország első nagy street workout közösségének/csapatának a HunBars-nak, amely kellő energiát és szeretet beleölve a sportba, kezdte el forradalmasítani - népszerűsíteni "2008", kiépíteni a sport pilléreit hazánkban. Az évek alatt a közösségen keresztül több ezer ember ismerhette meg egymást, és különböző csapatok, közösségek alakultak ki, amelyek ezzel a fajta sporttal foglakoznak. Az igazi fordulópont a HunBars / /Hordós Márk (első street workout csapat-közösség alapítója/ által szervezett, első országos street workout találkozó volt, amely elindította a hazai street workout életet.

"A calisthenics-en alapul":

A calisthenics röviden a saját testsúllyal való edzést jelenti, amely a legősibb edzésforma ami létezik.
Lehetőséget ad, hogy súlyok nélkül minden izomcsoportot átmozgassunk. Szerencsére egyre jobban
kezdik felismerni az emberek, hogy az a legszebb dolog, ha a saját testsúlyunkat képesek vagyunk mozgatni. Ezek olyan gyakorlatokból épülnek fel, mint a fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás, stb, amelyekkel már mindenki találkozott az élete folyamán. A calisthenics ma is része az életünknek, akár az iskolákban a testnevelés órán, és szinte minden sportban használják kiegészítésként, a sportolók edzésére a saját testsúlyos edzést. A calisthenics eredete az ókori görög időkbe nyúlik vissza. A thermopülai csata előtt perzsa felderítők jegyezték fel, hogy a spártai katonák egymással szinkronban fura, táncszerű mozgást végeztek és ezt a perzsák a gyengeség jelének vették. Ha tudták volna mi vár rájuk ... (lásd a 300 című film)

Miben különbözik más sportoktól, mik az előnyei ? A sportról bővebben:

Az edzés során a természet adta mozgásokkal dolgozhatsz, ez azért nagyon fontos, mert úgy használod fel a testedet, ahogy isten adta. Nem vagy beszorítva kötött mozgásokba, amelyeket gépek határoznak meg. E fajta edzéseket divatos néven "funkcionális edzésnek" neveznek.
Teljesen felér egy fő edzéssel, viszont kiegészítésként is megállja a helyét, más sportokkal karöltve. 
Van aki napi rendszerességgel építi be ezt a fajta edzést a hétköznapjaiba, van akinek életforma.

Minimális eszköz szükséges hozzá. Alapvetően eszközök nélkül is neki állhatunk az edzéseknek.
Viszont ami szükséges, az a húzódzkodó, tolódzkodó, és egyéb "rudak" állványzatok, amelyeket elérhetsz régi fajta játszótereken, vagy kifejezetten erre épített szabadtéri parkokban, és innentől csak a fantáziád szabhat határt az edzéseidnek!

Egyik legnagyobb előnye, testünk mindig, minden körülmények között velünk van!
Alapvetően egy gyakorlatnál már meg lehet figyelni minden más sporttal szemben, milyen izmok, és erőnlét-gyakorlás szükséges hozzá.

Nincs szükségünk edzőtermi tagságra, ahhoz, hogy egészségesen és fitten éljünk, vagy átmozgassuk magunkat egy hosszú nap után. Teljesen ingyenesen elérhető edzésmódszer. A street workout-tal olyan előnyekre tehetsz szert, amivel semmilyen más edzésmódszer nem versenyezhet! A megfelelő gyakorlatok alkalmazásával, amely "nemtől, kortól, testsúllytól függetlenül" elkezdhető, egy magasabb erőszínt, állóképesség, hajlékonyság, minőségi izomzat érthető el, minimális testzsírszázalék mellett. Ezen fajta edzésmódszerrel érhetünk el legközelebb a fittség fogalmához! Emellett megerősíti az inakat, izületeket.

Aki a saját testét uralni tudja, az a legmagasabb testi-lelki összhangot valósítja meg. Egy változatos, fantáziadús edzést biztosít, és sokoldalúan fejleszt, emellett nem válik unalmassá. Mivel nem használunk súlyokat, így a a sérülések kockázata nagymértékben csökken.

Ez egy olyan edzésmód, amit sokféleképpen tudsz hasznosítani céljaidtól függően. Tökéletes eszköz lehet erő- és izomfejlesztésre, de átmozgatásra vagy bemelegítésre is kiváló más típusú edzések előtt - de még egy esetleges sérülés után, a felépüléshez is hatékonyan használhatod. 
Az összetett gyakorlatokkal, olyan izmokat tudunk megmozgatni, amiket eddig más sporttal soha, ráadásul a gyakorlatok száma több ezerre tehető, aminek csak a képzeletünk szabhat határokat.

A sport lényegében bemutatja a természet adta mozgásokat, amit a saját testsúlyunkkal el tudunk végezni, bárhol,bármikor.